Möt Lajac TEAM

"Personalen är verksamhetens kärna" - VD, Almir Karahodzic

Johan Bergqvist - Lagerchef

Som Lajacs lagerchef fördelar Johan Bergqvist arbetet och ser till att det utförs så effektivt som möjligt, i rätt tid, och med så effektiva transportmedel som möjligt. Johan började på Lajac som sommarjobbare och sitter numera i ledningsgruppen.

johan-lagerpng

VAD GÖR EN LAGERCHEF?
– Jag fördelar arbetet på lagret och ser till att vi jobbar på ett så effektivt sätt som möjligt. Jag arbetar också med de transportbolag vi anlitar, och har koll på avtalen med dem. Vi arbetar inte i skift, utan lagret kör 7-16 och jag jobbar 8-17. Det är så klart en väldig fokus på att ordrar ska ut, men det är lika viktigt att grejer tas emot och kommer upp på hyllan igen. Utöver mig har vi åtta anställda på lagret och vi levererar i dagsläget från Örebro till hela Europa.


HUR SER EN DAG PÅ JOBBET UT?
– Det är inte bara planering och optimering, utan det blir relativt mycket inblandning i det dagliga. Jag hoppar in på lagret när det behövs, svarar på frågor, kavlar upp ärmarna. På eftermiddagen planerar jag nästkommande dag – då tittar jag på vilka ordrar vi har, vem som ska plocka vad och i vilken ordning. Men ungefär 20-30 procent av det som ska utföras dyker upp under arbetsdagens gång. Man får inte stressa upp sig för lätt. De ordrar som kommer in kan delas upp i två kategorier, säger Johan: daglig hantering och bokningar. Bokningar är större ordrar som behöver förplockas dagarna innan de ska gå iväg, och som behöver att personalresurser avdelas särskilt för dem.
– Själva plockandet tar sällan mer än en dag men det kan vara vissa komponenter på ordern som måste förmonteras och då kan det ta några dagar.

VAD GJORDE DU INNAN DU BÖRJADE PÅ LAJAC?
– Inte mycket, det här är mitt första riktiga jobb. Jag började här hösten 2006 och innan det så hade jag sommarjobbat på lagret. Jag hade en tanke på att plugga efter gymnasiet och studerade på Chalmers, till civilingenjör i datorteknik. Men efter två år kände jag att det inte var riktigt rätt. Jag tog en paus som har pågått ett tag nu… det är väl tveksamt om jag kommer att gå tillbaka. Jag började på lagret och fick mer och mer ansvar eftersom jag högg i ganska hårt. Jag är glad för att de vågade testa en person utan teoretisk utbildning inom yrket, jag har fått lära mig det jag behöver kunna.

HUR ÄR DET ATT JOBBA HÄR?
– Jag tycker att det är en bra arbetsplats. Man får gehör. Man får chansen. Jag började som sommarjobbare och nu sitter jag i ledningsgruppen. Det finns en chans att utvecklas om man visar framfötterna och lägger ned arbete. Det finns många utmaningar och man får möjlighet att lösa problem. I många fall finns det ingen att fråga utan man får istället komma med förslag och se till att det blir löst. Det är frihet under ansvar.


VAD GÖR DU ANNARS?
– Nu är det mycket familj, jag har en ettårig son och har en bonusgrabb via sambon. Så det är familjeliv som gäller, jag har inte tid för så mycket