Möt Lajac TEAM

"Personalen är verksamhetens kärna" - VD, Almir Karahodzic

Marcus Bengtsson - Teknisk försäljning

Marcus Bengtsson har 25 års erfarenhet av försäljning av utsugssystem och kom in i branschen 1993, då Lars Alm anställde honom på det företag han arbetade på innan han grundade Lajac.

marcus-teknikpng

Marcus började som ordermottagare och hjälpte till på lagret, blev kvar i företaget och avancerade. Några år senare, 2014 närmare bestämt, kände han att organisationen efter flera ägarbyten hade blivit för byråkratisk. Så han kontaktade Lars Alm och Almir Karahodzic vilket slutade med att Lars Alm anställde honom en andra gång. Marcus nya jobb på Lajac blev teknisk säljare och det är en roll han har även idag, i team med sin kollega Mikko. Till skillnad från vid grossistförsäljning så arbetar en teknisk säljare med försäljning av helhetslösningar och räknar på dimensioneringen av rörsystem, filter, och fläktar, och på luftflöden och tryck i systemet. Alla lösningar är unika.
– Under min tid i branschen har jag aldrig sålt ett likadant projekt. Alla kunder har olika förutsättningar. Många typer av damm är till exempel explosiva när de fastnar i ett filter, och då måste systemet eller produkterna uppfylla kraven i EU-direktivet Atex. Hade det bara varit att sälja samma filter gång på gång så hade jag tröttnat, men det är ett otroligt stimulerande jobb med många parametrar - det är vad som håller många inklusive mig fast i branschen, säger Marcus.

Marcus team arbetar först och främst med att nå installatörer för att sedan, tillsammans med dem, arbeta mot slutkund: all typ av industri där det alstras damm eller spån. Någonstans mellan 4 000 och 5 000 kunder finns i registret och alla säljare tittar kontinuerligt igenom det för att se avvikelser och möjligheter.

VILKA TYCKER DU ÄR LAJACS STÖRSTA KONKURRENSFÖRDELAR I BRANSCHEN?
– Vårt breda sortiment, höga servicegrad och snabba leveranstider. Beställer man på förmiddagen så kan vi normalt sett få iväg grejerna på eftermiddagen. Vårt stora lager gör det möjligt. Om en produkt fattas när kunden ska bygga ihop ett system så måste projektet pausas. Att vi kan leverera en hel röranläggning inom någon dag är så klart en viktig del i framgången.

HUR MÅNGA ÄR NI I SÄLJTEAMET?
– Teamet innefattar Stefan, Pär, Emma, Addo, Heléne, Annica, Mikko, jag själv samt en vakans. Vi hanterar först och främst den svenska försäljningen men stöder också våra interna bolag i Finland, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike, England och Benelux.

DU NÄMNDE EN VAKANS, HUR GÅR DET MED REKRYTERINGEN?
– Det är svårt att rekrytera tekniska säljare så vi utbildar gärna internt, det är viktigt att de som arbetar här kan se att det finns möjlighet att avancera i företaget. Rollen innebär både en säljande del och en matematisk del. I och med datoriseringen kommer det förvisso fler och fler verktyg som hjälper till i arbetet, men man ska kunna hålla många olika parametrar i huvudet samtidigt. Det är som ett skapa ett mini-ekosystem.

MÅNGA SOM JOBBAR PÅ LAJAC VERKAR STANNA LÄNGE OCH TRIVAS VÄLDIGT BRA. VAD TROR DU ATT DET BEROR PÅ?
– Vi har en grym sammanhållning med gemensamma mål och där alla är dedikerade till sina uppgifter. Trots att vi håller på att bli ett stort bolag har vi behållit andan av att kunna styra vår egen försäljning och kunna påverka det som händer omkring oss.

VAD GÖR DU NÄR DU INTE JOBBAR?
– Jag har familj och två barn, och är engagerad som tränare i BK Forwards ungdomsverksamhet där min dotter spelar fotboll. Jag följer även med stort intresse våra lokala idrottslag och idrottare.