Möt Lajac TEAM

"Personalen är verksamhetens kärna" - VD, Almir Karahodzic

Pär Löfström - Grossistförsäljning

Pär Löfström arbetar som grossistsäljare på Lajac, vilket betyder att hans dagar är fyllda av kundkontakter. Han har arbetat på Lajac sedan 2005 och är en av stöttepelarna i korpfotbollslaget med samma namn.

par-grossistpng

HUR SER EN VANLIG ARBETSDAG UT FÖR DIG?
– Nästan hela min arbetsdag består av kundkontakter på ett eller annat sätt, det blir mycket telefonsamtal men också mail naturligtvis. Det handlar om ganska stora volymer som ska levereras. Framförallt till den svenska marknaden, men vi exporterar väldigt mycket också. Både till våra egna bolag ute i Europa och till andra kunder i Europa och världen.

HUR SER DEN TYPISKA KUNDEN UT?
– De är återförsäljare, ventilationsbolag och grossister i form av rikstäckande ventilationsbyråer, som har våra produkter i deras egen katalog men där vi lagerhåller och levererar när de behöver. Sen är det också lokala plåtslagare, snickerier, mekaniska verkstäder och så vidare. Vi får in ett ständigt flöde av beställningar och en hel del förfrågningar om priser och leveranstider. Vi har också kunder i närområdet som kommer hit och hämtar varorna direkt, de kan ringa med en timmes varsel eller bara dyka in och få grejerna med sig hem. Det är en styrka tycker jag, det ingår i den höga servicegrad som vi har.

NÄR BÖRJADE DU PÅ LAJAC?
– Jag har jobbat här sen 2005 så i snart 15 år. Vi flyttade till vår nuvarande adress i januari 2006, jag tror att vi bara var 5 stycken anställda på den tiden. Det ekade på kontoret för att det var så överdimensionerat!

VAD GJORDE DU INNAN DU BÖRJADE PÅ LAJAC?
– Jag började min bana på Ericsson i Kumla och jobbade där tills fabriken halverades. Det var ganska generösa avgångsvederlag på Ericsson, man fick hjälp att ändra inriktning. Jag ringde polisen och undrade om jag fick praktisera där, jag var intresserad av fotografering och utarbetade en arbetsplan där allt ingick. Så jag gick en utbildning och började sedan att arbeta som polisfotograf. Det var fotografering, videofilmning, filmning av förhör, såna bitar. Sen fick de sparkrav på sig och sade upp civilanställda, inklusive mig. Då började jag sälja annonser på en tidning och kom i kontakt med Lars Alm. Jag var lite sugen på att ändra inriktning, han frågade om jag var intresserad av att börja jobba här, och på den vägen är det.

HUR TRIVS DU PÅ JOBBET?
– Jag trivs väldigt bra, vi är ett bra gäng och har varit så sedan starten. Det är trivsamt hela tiden. Jag har haft samma position men företaget har växt, så min roll har hela tiden utvecklats. Jag har ett visst ansvar för att grossistförsäljningen rullar. Vi har en inofficiell Lajacstandard: vara på tårna, svara snabbt, uppträda på ett korrekt sätt. Det är svårt att sätta ord på det, men det finns en Lajac-anda som handlar om att göra vårt yttersta för att serva kunderna.

VAD SKULLE DU SÄGA KÄNNETECKNAR LAJAC IDAG?
– Det är ett bolag som mår bra, där medarbetare och kollegor har samma tänk - det är prestigelöst, ena stunden är det allvar, nästa stund humor. Vi drar åt samma håll och gör saker tillsammans, både på och utanför Lajac. Det tycker jag är superviktigt. Vi avsätter tid och medel för gemensamma frukostar och after works, där varje avdelning svarar för en after work om året. Då kan det vara allt från att åka iväg och meta till att bowla, köra gokart, eller spela boule. Jag ser alltid fram emot den årliga resan där vi hälsar på dotterbolag och leverantörer ute i Europa. Vi har till exempel varit i både Tjeckien, Finland, Danmark, Polen, och Litauen.

JAG HÖRDE TALAS OM ATT NI HAR ETT KORPLAG I FOTBOLL?
– Ja precis, korpfotbollen! Vi får inte ihop ett helt lag på företaget men tar hjälp av släkt och vänner. Vi har varit igång i 12-13 säsonger i rad nu. Laget heter Lajac och företaget sponsrar matchställen.

FÖRUTOM KORPLAGET, VAD GÖR DU NÄR DU INTE JOBBAR?
– Jag har familj och två barn, och vi har en båt i Askersund så sommartid blir det mycket snorkling, fiske och båtliv.